Björn berättar...

Miljövänliga glykoler bryts ner av syre. Tänk på det!

Trädgårdsbevattning på taket?

När man har sett tusentals värme- och kylsystem så slutar man förvåna sig över hur många egna ”fixar” i form av tätningar eller specialkylningar det finns. En har dock blivit så vanligt förekommande att vi har gett den ett eget namn.

Fiffigt Jocke
En del VVS:are – inte alla – tänker ibland lite kortsiktigt. När kompressorer blir överhettade och kylmediebärarna inte längre ger tillräcklig kylning kan det vara frestande att ge sig på symptomen istället för källan till problemet. Det är känt bland många att vatten har fem gånger bättre kylförmåga än luft. Om man då inte känner till att systemvätskan är problemet kan det för en del ligga nära till hands att kyla utifrån med vatten. En Gardena- lösning på taket ... fiffigt Jocke!

Gardena-lösning
Vi har sett det så ofta att vi har gett det ett eget namn. Men det är en kissa-i-byxan-lösning. Ett sprinklersystem som kyler kylmediekylaren utifrån förbättrar kylningen kortsiktigt, men blir kostsam. Förutom vattenförbrukningen så riskerar den hemmagjorda kylningen att bli en legionellaspridare. Vi har sett ventilationssystem med tillväxt som har skapats av Gardena-lösningar. Samtidigt går kompressorn för fullt, drar mer el, ger mer störningar och levererar mindre kyla. Kära vänner, gör inte så.

Det är kylmediet som inte transporterar kyla som det ska. Oftast beroende på för höga gashalter som har lett till bubbelpäls i värmeväxlarna, och som ger korrosionsangrepp och därpå följande igensättning i ventiler och kavitation i pumpar. I bästa fall olönsam verkningsgrad på systemet, i värsta fall funktionsstörningar och pumphaverier. Lämna Gardenaspridaren på gräsmattan och låt oss hjälpa er med värme-/kylsystemen. Det är komplexa problem, vi vet – men vi har en enkel och fungerande lösning. Och den heter inte Gardena.

Björn Carlsson | AQA #1, 2014

Arkiv

Dela
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kontakt

QTF Sweden AB
Slöjdaregatan 5
393 66 Kalmar
+46 480-43 00 80
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

AQA Newsletter