Diffussionstätt, hur tätt är det egentligen?
Det finns en DIN norm – DIN 4726 – som anger hur mycket syre en systemkomponent (t.ex. ett plaströr) får släppa in under en viss tid, och fortfarande kallas tät.DIN 4726
Maximal insläppning av syre på 0,1 mg syre/liter rörvolym och dygn är det bra det? Tja ... det är inte speciellt mycket om det är vad du skulle få i dig via en snorkel när du behöver luft, men det är förskräckligt mycket om det är vad du kan tänka dig att tillåta i ditt vätskesystem. Ändå är det just var DIN-normen menar med diffussionstäta rör.
Vad är en jäkla massa syre?
Vi vet att korrosionen i ett vätskesystem är i det närmaste obefintlig vid 0,1 mg syre/liter vätska. Men om du släpper in 0,1 mg/lit per dygn i ett system så har du 1 mg/l efter 10 dygn, 3 mg/l efter en månad. Efter tre månader är du uppe i 9 mg/l, vilket är ungefär vad kranvatten innehåller i de flesta svenska kommuner. Fortfarande inte mycket att yvas över om du tänker andas det, men med kännedom om syrets inverkan på korrosionen i VVS-system är det förskräckligt. 3 mg syre/liter sätter nämligen fart på korrosionen, 9 mg/l ger den en god grogrund och håller korrosionsbrasan effektivt igång. Vid 9 mg syre/l oxiderar cirka 10 g järn/m2 och dag!
Det låter komplext, men vi har en enkel lösning på problemet – snabbavgasning och därefter underhållsavgasare.
Björn Carlsson | AQA #1, 2015
Arkiv
Miljövänliga glykoler bryts ner av syre. Tänk på det!
Diffussionstätt, hur tätt är det egentligen?
Trädgårdsbevattning på taket?
Vi körde snabbavgasaren i 2 dygn...
Diffussionstätt, hur tätt är det egentligen?
Trädgårdsbevattning på taket?
Vi körde snabbavgasaren i 2 dygn...
Dela