Björn berättar...

Miljövänliga glykoler bryts ner av syre. Tänk på det!

Miljövänliga glykoler bryts ner av syre. Tänk på det!

Om miljövänliga glykoler bryts ner av syret i naturen, vad tror du då händer när det finns syre redan i systemvätskan?

Tänkte inte på det, skulle Peter Dalle ha sagt. Tänk på det säger jag.

Ingenting kan förbättra vattnets energibärande egenskaper, allt du tillsätter kommer att försämra förmågan, men ibland kräver omständigheterna frostskydd i systemen för att det överhuvudtaget ska fungera. Glykol är ett utmärkt frostskydd men det kräver att du har fullständig kontroll över vad den kommer i kontakt med, för att den ska fungera som tänkt. Moderna miljövänliga glykoler ska brytas ner (upp till 90 %) inom 28 dagar, de allra miljövänligaste inom 10 dagar.

Använder du glykol i ditt värmeåtervinnings- eller kylsystem ska du vara väldigt noga med att avgasa systemet från syre omedelbart efter påfyllning, även om du använder färdigblandad glykolvätska. Syret i vattnet börjar annars direkt en nedbrytningsprocess av glykolen.

Men inhibitorerna då? Inhibitorpaketet i glykolen är en tillsatts som skyddar metaller i VVS-systemet från korrosion. Problemet är att även de bryts ner, nedbrytningen bildar CO2 och andra gaser, sänker pH och höjer konduktiviteten. Allt detta skapar korrosion och utfällningar som ger beläggningar. Vi har sett många havererade ”glykolsystem”, det mest drabbade totalhavererade på mindre än 8 månader, med korrosion och omfattande läckage.

Glykoltillverkarna garanterar ofta en livslängd på 25 år i ”ett väl skött system”. Vad betyder det? Inte innehåller det syrgas i alla fall, det är ett som är säkert. Tänk på det.

En generell rekommendation är att inte blanda glykolvätskan själv. Och definitivt inte låta den stå i öppna kärl. Då har du nedbrytningsprocessen igång redan innan du får in glykolen i systemet.

Björn Carlsson | AQA #1, 2016

Arkiv

Dela
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kontakt

QTF Sweden AB
Slöjdaregatan 5
393 66 Kalmar
+46 480-43 00 80
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

AQA Newsletter